סיפורי הנארתים

אפוס הנארתים «Нартхэр, Адыгэ Эпос», הוא ללא ספק את אחד המרכיבים החיוניים ביותר בתרבות הצ'רקסית. הסיפורים הרבים שבו, עיצבו את תפיסת עולמם של הצ'רקסית במשך מאות ואף אלפי שנים.
הנארתים

במהלך הקריאה בפוסטים שלנו אתם תראו שאנחנו מזכירים פעמים רבות את המיתולוגיה הצ'רקסית וכן את המילים נארת או נארתים. השבוע נשאלתי – מהם המקורות למיתולוגיה הקדם מונותאיסטית❓ והפוסט היום יהיה מעין הסבר קצר שגם ישמש אותנו בעתיד כ'מראה מקום' לחזור אליו בכל פעם שנזכיר מושגים כמו אפוס הנארתים או המיתולוגיה הצ'רקסית.

אפוס הנארתים «Нартхэр, Адыгэ Эпос», הוא ללא ספק את אחד המרכיבים החיוניים ביותר בתרבות הצ'רקסית. הסיפורים הרבים שבו, עיצבו את תפיסת עולמם של הצ'רקסית במשך מאות ואף אלפי שנים. למעשה, האפוס עיצב את התרבות הצ'רקסית בפרט ואת התרבות הקווקזית בכלל, כשם שהמיתולוגיה היוונית והנורדית עשו זאת לתרבות המערבית.

הבקיאים בעלילות שמופיעות באיליאדה ובאודיסאה ובחיבורים האחרים, ימצאו דמיון רב בסיפורים שהצ'רקסים סיפרו לבניהם ובנותיהם ערב ערב לפני השינה לבין אלו שסיפרו היוונים לילדיהם. הדבר לא מפתיע שכן הצ'רקסים בצפון-מערב הקווקז והיוונים קיימו יחד יחסי שכנות ומסחר יותר מאלף שנים בחוף המזרחי של הים השחור, ויותר מסביר מאוד שהיו להם חילופי תרבויות.

יחד עם זאת, בניגוד לסופרים היוונים כמו הומורוס והסיודוס שהעלו את הסיפורים הללו לכתב כבר לפני אלפיים שנה, אפוס הנארתים החל להיכתב רק בסוף המאה ה-19, ועד אז הוא הועבר מפה לאוזן לאורך הדורות. אחד האוספים החשובים ביותר הוא חיבור שבעת הכרכים של הסופר הצ'רקסי חָۧאדֵרָ'אלֵ'ה אַסְּקֵר, והוא מכיל מאות סיפורים שנכתבו מפי זקני הצ'רקסים בכפרים בקווקז ובפזורה.

הסיפורים אודות גיבורי וגיבורות הנארתים היו המקור שממנו שאבו הצ'רקסים את הקוד ההתנהגותי שלהם. קוד שנקרא "אדיגה ח'אבזה", שעל פיו הם חיים עד היום – ולכן הוא חוזר ועולה בהרבה מהפוסטים שמתפרסמים כאן. אנושיות, דרך-ארץ, כבוד, תבונה ואומץ-לב הם ערכי היסוד החשובים של האפוס. וכמו הרבה אפוסים בתרבות האנושית, בעלילותיו ניתן למצוא ענקים וגמדים, מכשפות ופיות וכן גיבורים בעלי כוחות על אנושיים.

בתחילת שנות האלפיים, פרסם פרופסור ג'ון קולרוסו את החיבור הראשון בשפה האנגלית והוא קרא לו בשם:

Nart Sagas from the Caucasus: Myths and Legends from the Circassians, Abazas, Abkhaz, and Ubykhs.

על פי קולרוסו, החיבור שלו באנגלית, מהווה מדגם מייצג של האפוס הצ'רקסי הרחב יותר. גאוניותו של קולרוסו באה לידי ביטוי – בין השאר – בסיפור שבו הוא בחר לפתוח את הספר שלו, סיפור שממצה באופן מיוחד את כל מאות הסיפורים המופיעים באפוס.

❖ " אם על חיינו להיות קצרים, שתהיה תהילתנו רבה!" ❖

"הנארתים היו אמיצים, מלאי חיים, נועזים וטובי לב. כך הם חיו עד שאלוהים שלח להם סנונית קטנה.

'האם תרצו להיות טובים אך מעטים, קצרי חיים אך בעלי תהילה רבה שאומץ הלב שלהם יהיה דוגמה לאחרים לנצח?' שאלה הסנונית.

'או שמה הייתם מעדיפים שיהיו רבים מכם במספר, שיהיה לכם את כל מה שתרצו לאכול ולשתות ושכולכם תחיו חיים ארוכים בלי לדעת גאווה או תהילה?'

מיד מבלי לכנס מועצה (ח'אסה) ומבלי לחשוב יותר מידי אמרו הנארתים:

'אנחנו לא רוצים לחיות כמו בקר ולהתרבות במספרים גדולים. אנחנו רוצים לחיות בכבוד אנושי'.

'אם על חיינו להיות קצרים,
שתהיה תהילתנו רבה!
שלא נרד מדרך האמת,
שההגינות תהיה דרכנו!
שלא נדע צער,
שנחיה חופשיים בלבנו ובראשנו!'

כך הם בחרו להיות מעטים במספרם, קצרים בחייהם אך אמיצים ועזי רוח,והחזירו את הסנונית הקטנה לאלוהים.

וכך תהילתם נותרה לנצח, והייתה לאגדה בלתי פוסקת בפי האנשים.ולכן אומרים הצ'רקסים שהנתוח'ואג'* הם היחידים שנותרו מזרע הנארתים.

סיפר: סיוח'ו ספרביי, יליד 1887, ג'מבצ'יי, אבזאח'.
הביא לכתב: חאדאר'אל'א אסקר, 1959.
תרגם לעברית: דוד שוגן 2019.
🔸 אפוס הנארתים, כרך 7, סיפור 672, ע"מ 186.
__
*הנתוח'ואג' הם אחד השבטים הצ'רקסים שהיו ידועים באומץ הלב שלהם.

והטקסט בשפת המקור:


❖ЩЫIЭНЫГЪЭР ТФЭМАКIЭМИ, ЩЫТХЪУР КЪЫТЭРЭБЭКI❖
(Джамбэчые текст)

ЛIыгъэшхохэр зэрахьэхэу, чанхэу, гушхо-гуенчъэхэу нартхэр псэущтыгъэх. Арэущтэу щыIэхэзэ, тхьэм пцIэшхъо цIыкIу горэ лIыкIо къафишIыгъ.

– Дэгъу макIэхэу, мэкIэ гъашIэхэу, ау цIэрыIохэу, шъуищытхъушхо аIуатэу, шъуилIыблэнагэ лIэшIэгъумэ ящысэу шъукъэнэжьынэу шъуфая? – ыIуи къяупчIыгъ. – Хьаумэ, бэу шъухъуным, шъуипчъагъэкIэ шъубэгъоным, шъуешхэу, шъуешъоу, шъхьакIончъэу, щытхъунчъэу бэрэ шъущыIэным шъуфая?

Арыти, Хасэ ашIэу пымылъыжьхэу, бэри емыгупшысэжьхэу:

– Былымым фэдэу тыбэгъонкIэ тыфаеп, нартмэ аIуагъ.
– ЦIыфыгъэ тиIэу тыщыIэным тыфай.

ЩыIэныгъэр тфэмакIэми,
Щытхъур къытэрэбэкI,
Шъыпкъагъэм тытемыкIэу
Зэфэныгъэр терэгъогу!
Гугъор тэрэмышIэ,
Гушъхьафитэу тэрэпсэу!

Арэущтэу, макIэу щытынхэу, макIэрэ щыIэнхэу, ау лIыгъэ икъукIэ зэрахьэнэу хахи, тхьэм пцIэшхъо цIыкIур фаIопщыжьыгъ.Ящытхъу егъэшIэрэ тхыдэу цIыфмэ ахэлъэу, натыкъуаджэхэр нартмэ ялIыкIо чылапхъэу къакIэныжьыгъэхэу адыгэмэ къаIуатэ.

КъэзыIуагъэр Сыихъу Сэфэрбый,I887-рэ илъ. къэхъугъ, Джамбэчый, абдзах.
Къэзытхыгъэр ХьэдэгъэлIэ А. М.,Краснодар, I959.
🔸 Нартхэр, Адыгэ Эпос. Я VII-рэ Том, #672, Н.186

אהבתם את התוכן?! שתפו אותו

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

יום המחול הבינלאומי

יום המחול הבינלאומי מצוין מידי שנה ב-29 באפריל. מחול הוא חלק בלתי נפרד מתרבות הצ'רקסים, וגם הם מציינים יום זה בהופעות פומביות של להקות המחול שלהם בקווקז ובפזורה.

קרא עוד »

יום הדגל הצ'רקסי

יום הדגל הצ'רקסי הוא יום אשר נחגג מידי שנה ב-25 בחודש אפריל. צ'רקסים מכל העולם נזכרים ביום הנפתו ההיסטורי ובאיחוד כל השבטים השונים תחתיו. דגל זה, משמש עד היום כסמל הלאומי היחיד בעבור כל הצ'רקסים הפזורים ביותר מחמישים מדינות בעולם.

קרא עוד »

אפריל

החודש השני בלוח השנה הצ'רקסי היה מתחיל ב-22 באפריל ושמו היה כשם תופעת הטבע הנפוצה בו – "חודש המלטת הכבשים".

קרא עוד »

על קולוניאליזם ודמוגרפיה

הסיפור של הצ'רקסים בקווקז הוא במידה רבה סיפור של עם שהפך למיעוט בתוך בארצו. תוך מאתיים שנה, מספריהם צנחו מאוכלוסייה של מיליונים לאוכלוסייה של עיירה

קרא עוד »

ראש השנה הצ'רקסי

ראש השנה הצ'רקסי נחגג ביום השיוויון האביבי ב-21 בחודש מרץ. זהו יום המסמל את בוא האביב. את ראש השנה, הצ'רקסים היו חוגגים במשך שלושה ימים באמצעות פולחן, ריקודים וביקורי קרובים וחברים.

קרא עוד »

יום השפה הצ'רקסית

היום ה-14 במרץ 2021, מציינים מיליוני הצ'רקסים המפוזרים בכל קצוות תבל את "יום השפה הצ'רקסית". אחד מעמודי התווך של כל חברה באשר היא השפה שבה

קרא עוד »

אחוות לוחמים

אחוות לוחמים, או בשמה הצ'רקסי «לֵ῀אוּז'», הייתה קבוצה של אנשים אשר התגבשה לא על בסיס משפחתי ולא על בסיס אזור גיאוגרפי אלא על בסיס של שבועה.

קרא עוד »

הר האלברוס

הר האלברוס❓ אֻושְחֵۧמָאף‼️
לא הרבה יודעים, אבל ההר הגבוה ביותר ביבשת אירופה נמצא במולדת של הצ'רקסים בקווקז.

קרא עוד »