על קולוניאליזם ודמוגרפיה

הרפובליקות בקווקז

הסיפור של הצ'רקסים בקווקז הוא במידה רבה סיפור של עם שהפך למיעוט בתוך בארצו. תוך מאתיים שנה, מספריהם צנחו מאוכלוסייה של מיליונים לאוכלוסייה של עיירה קטנה.

רוב הצ'רקסים בפדרציה הרוסית, להוציא את הקהילות שנמצאות במוסקבה ובסנט פטרסבורג, עדיין נמצאים על אדמתם ההיסטורית. יחד עם זאת, הם מחולקים לשני מחוזות גדולים: מחוז קרסנודאר ומחוז סטברופול וארבע רפובליקות – אדיגיה, קרצ'אי-צ'רקסיה, קברדינו-בלקריה וצפון-אוסטיה. רק באחת (❗️) מהן – קברדינו-בלקריה – הצ'רקסים מהווים רוב. ועד היום יש מדיניות רשמית שמעודדת רוסים אתנים להגר לאזורים הללו.

כך שהקולוניאליזם הרוסי לא השתנה הרבה מאז סיום רצח העם הצ'רקסי ותוצאותיו ההרסניות. מדיניות ה"הפרד ומשול" היתה המודל שהשתמשו בהם הצארים, הקומיסרים הסובייטים וכיום הפקידים של הפדרציה הרוסית. למרות שהרפובליקות הצ'רקסיות שכנות, הן נחשבות ל"ישויות" נפרדות, האוכלוסיות שלהם נחשבות ל"עמים" שונים או לפחות הם נקראים בשמות שונים, והזכויות הקבוצתיות שהם הצליחו להשיג עם נפילת המשטר הקומוניסטי מתמוססות עם השנים.

המפקד האחרון בפדרציה הרוסית נערך בשנת 2010. אם לא יהיה שינוי נוסף, מפקד האוכלוסין הבא בפדרציה אמור להתקיים במהלך השנה הנוכחית וזאת לאחר שביצועו נדחה משנה שעברה בעקבות התפשטות מחלת הקורונה.

בסרטונים הבאים [רוסית עם כתוביות באנגלית], אפשר לראות את השינויים הדמוגרפיים בקרב כל הקבוצות האתניות מאז תחילת תיעוד המפקדים, ברפובליקות: קברדינו-בלקריה, קאראצ'אי-צ'רקסיה ואדיגיה. לשינויים כמובן יש הסברים שונים אבל המדיניות הכללית נשארת זהה.

שינויים בדמוגרפיה של קברדינו-בלקריה בשנים 1897-2010. רוסית עם תרגום לאנגלית.
דמוגרפיה ברפובליקת קברדינו-בלקריה. צילום מסך מתוך הסרטון. ערוץ היוטיוב של Daiv.

שינויים בדמוגרפיה של אדיגיה בשנים 1926-2010. רוסית עם תרגום לאנגלית.

דמוגרפיה ברפובליקת אדיגיה. ערוץ היוטיוב של Daiv.

שינויים בדמוגרפיה של קאראצ'אי-צ'רקסיה בשנים 1926-2010. רוסית עם תרגום לאנגלית.
דמוגרפיה ברפובליקת קאראצ'אי-צ'רקסיה. ערוץ היוטיוב של Daiv.

למרות שבסרטונים ובתמונות המצורפות, השם לציון אוכלוסיית הצ'רקסים בה לידי ביטוי בשם אדיגי «Адыги» במפקד עצמו ישנה אפשרות להירשם תחת מספר שמות כמו: אדיגי, צ'רקסי, קברדיני ושפסוגי, תלוי באיזור שבו חיים המשיבים. בשנים האחרונות ישנו דיון מתמשך בקרב הצ'רקסים בשלושת הרפובליקות השונות לגבי חשיבות השימוש בשם אחד לציון כל הצ'רקסים ברוסיה וחילוקי הדעות עדיין ממשיכים ערב עריכת המפקד החדש. אבל על כך נפרט בפוסט אחר.

אהבתם את התוכן?! שתפו אותו

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

יום המחול הבינלאומי

יום המחול הבינלאומי מצוין מידי שנה ב-29 באפריל. מחול הוא חלק בלתי נפרד מתרבות הצ'רקסים, וגם הם מציינים יום זה בהופעות פומביות של להקות המחול שלהם בקווקז ובפזורה.

קרא עוד »

יום הדגל הצ'רקסי

יום הדגל הצ'רקסי הוא יום אשר נחגג מידי שנה ב-25 בחודש אפריל. צ'רקסים מכל העולם נזכרים ביום הנפתו ההיסטורי ובאיחוד כל השבטים השונים תחתיו. דגל זה, משמש עד היום כסמל הלאומי היחיד בעבור כל הצ'רקסים הפזורים ביותר מחמישים מדינות בעולם.

קרא עוד »

אפריל

החודש השני בלוח השנה הצ'רקסי היה מתחיל ב-22 באפריל ושמו היה כשם תופעת הטבע הנפוצה בו – "חודש המלטת הכבשים".

קרא עוד »

על קולוניאליזם ודמוגרפיה

הסיפור של הצ'רקסים בקווקז הוא במידה רבה סיפור של עם שהפך למיעוט בתוך בארצו. תוך מאתיים שנה, מספריהם צנחו מאוכלוסייה של מיליונים לאוכלוסייה של עיירה

קרא עוד »

ראש השנה הצ'רקסי

ראש השנה הצ'רקסי נחגג ביום השיוויון האביבי ב-21 בחודש מרץ. זהו יום המסמל את בוא האביב. את ראש השנה, הצ'רקסים היו חוגגים במשך שלושה ימים באמצעות פולחן, ריקודים וביקורי קרובים וחברים.

קרא עוד »

יום השפה הצ'רקסית

היום ה-14 במרץ 2021, מציינים מיליוני הצ'רקסים המפוזרים בכל קצוות תבל את "יום השפה הצ'רקסית". אחד מעמודי התווך של כל חברה באשר היא השפה שבה

קרא עוד »

אחוות לוחמים

אחוות לוחמים, או בשמה הצ'רקסי «לֵ῀אוּז'», הייתה קבוצה של אנשים אשר התגבשה לא על בסיס משפחתי ולא על בסיס אזור גיאוגרפי אלא על בסיס של שבועה.

קרא עוד »

הר האלברוס

הר האלברוס❓ אֻושְחֵۧמָאף‼️
לא הרבה יודעים, אבל ההר הגבוה ביותר ביבשת אירופה נמצא במולדת של הצ'רקסים בקווקז.

קרא עוד »