בלוג - צ'רקסיולוגיה

לוחמים צ'רקסים

הצ'רקסים הם אחד העמים הילידים של צפון מערב הקווקז עם היסטוריה של למעלה מארבעת אלפים שנים לפני הספירה. התרבות שלהם  נחשבת לאחת הקדומות בעולם, ועם השנים היא התפתחה להיות עשירה ומפוארת. היא כוללת בין היתר: מיתולוגיה עתיקה הידועה בשם 'אפוס הנארתים', מנהגים ייחודיים, מאכלים, לבוש יוצא דופן, פולקלור וכמובן "האדיגאבזה" שהיא השפה הצ'רקסית העתיקה. במאה ה-19, נכבשה צ'רקסיה מולדתם על ידי האימפריה הרוסית תוך שהיא משמידה יותר ממחצית אוכלוסייתם ומגרשת כמעט את כל הנותרים לרחבי האימפריה העות'מאנית.  צ'רקסיולוגיה הוא בלוג המספר את סיפורם. על ההיסטוריה, השפה והתרבות הצ'רקסית ועל ההתיישבות שלהם במרחב המזרח תיכוני.  הוא נכתב ונערך על ידי דוד שוגן, היועץ האקדמי של המוזיאון הצ'רקסי בכפר כמא.

אני רוצה לקרוא על…

יום המחול הבינלאומי

יום המחול הבינלאומי מצוין מידי שנה ב-29 באפריל. מחול הוא חלק בלתי נפרד מתרבות הצ'רקסים, וגם הם מציינים יום זה בהופעות פומביות של להקות המחול שלהם בקווקז ובפזורה.

קרא עוד »

יום הדגל הצ'רקסי

יום הדגל הצ'רקסי הוא יום אשר נחגג מידי שנה ב-25 בחודש אפריל. צ'רקסים מכל העולם נזכרים ביום הנפתו ההיסטורי ובאיחוד כל השבטים השונים תחתיו. דגל זה, משמש עד היום כסמל הלאומי היחיד בעבור כל הצ'רקסים הפזורים ביותר מחמישים מדינות בעולם.

קרא עוד »

אפריל

החודש השני בלוח השנה הצ'רקסי היה מתחיל ב-22 באפריל ושמו היה כשם תופעת הטבע הנפוצה בו – "חודש המלטת הכבשים".

קרא עוד »

על קולוניאליזם ודמוגרפיה

הסיפור של הצ'רקסים בקווקז הוא במידה רבה סיפור של עם שהפך למיעוט בתוך בארצו. תוך מאתיים שנה, מספריהם צנחו מאוכלוסייה של מיליונים לאוכלוסייה של עיירה

קרא עוד »

ראש השנה הצ'רקסי

ראש השנה הצ'רקסי נחגג ביום השיוויון האביבי ב-21 בחודש מרץ. זהו יום המסמל את בוא האביב. את ראש השנה, הצ'רקסים היו חוגגים במשך שלושה ימים באמצעות פולחן, ריקודים וביקורי קרובים וחברים.

קרא עוד »

יום השפה הצ'רקסית

היום ה-14 במרץ 2021, מציינים מיליוני הצ'רקסים המפוזרים בכל קצוות תבל את "יום השפה הצ'רקסית". אחד מעמודי התווך של כל חברה באשר היא השפה שבה

קרא עוד »

אחוות לוחמים

אחוות לוחמים, או בשמה הצ'רקסי «לֵ῀אוּז'», הייתה קבוצה של אנשים אשר התגבשה לא על בסיס משפחתי ולא על בסיס אזור גיאוגרפי אלא על בסיס של שבועה.

קרא עוד »

הר האלברוס

הר האלברוס❓ אֻושְחֵۧמָאף‼️
לא הרבה יודעים, אבל ההר הגבוה ביותר ביבשת אירופה נמצא במולדת של הצ'רקסים בקווקז.

קרא עוד »

ח'אסה – מועצת החכמים הצ'רקסית

הח'אסה הייתה אסיפת עם או מועצת חכמים שנועדה להחליט בנושאים חשובים בנוגע לעתידם של הצ'רקסים. נידונו בה נושאים פלילים ואזרחיים וכן ענייני מלחמה ושלום.

קרא עוד »

ממש כמו אירופה

מכירים את זה שבאירופה אתם נתקלים בדוכנים שעליהם מונחת צלחת קטנה לכסף וכתוב: "שירות עצמי"❓ אז בישראל – זה כפר כמא‼️

קרא עוד »

הבית הצ'רקסי

צ'רקסים באופן עקרוני, לא היו בונים בית שהיה שורד יותר מהם. דבר זה נבע משתי סיבות עיקריות: הראשונה, שמירה על הרמוניה עם הטבע. השנייה, שמירה על יכולת ניידות מהירה. מודל אחוזת הבית היה נפוץ בכל רחבי צ'רקסיה.

קרא עוד »

על בר'ז'נוק'וה ברסבי (1947-2020)

לפני חודש הלך לעולמו אחד מגדולי חוקרי התרבות הצ'רקסית, האתנוגרף וההיסטוריון פרופסור בר'ז'נוק'וה ברסבי. תלמידו ועמיתו פרופסור סופיאן ז'מיחוב מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, כותב לו הספד לזכר יום השלושים למותו.

קרא עוד »

ג'גואק'ו – "ליצן החצר" הצ'רקסי

מקצוע הגֵ'גֻוָאקֻּ῀וֹ היה אחד התפקידים החשובים בחברה הצ'רקסית. מדובר היה במומחה רב-תחומי באומנויות העממיות: שירה, ריקוד, משחק, מוזיקה, תאטרון, אקרובטיקה וכד'.

קרא עוד »

עזרה הדדית

משפחות שאינן יכולות להסתדר לבדן; חסרי בית במצוקה; או נזקקים מכל סיבה שהיא בכל הכפר או הקהילה, קראו קריאה לעזרה הדדית אשר נענתה בהתגייסות כללית בעבורם

קרא עוד »

ברכות צ'רקסיות – חלק VI

ביקור חולים וניחום אבלים היו שתי קטיגוריות בח'אבזה אשר עזרו לצ'רקסים לשמור על סולידריות חברתית. זהו פוסט סיכום של סדרת הברכות הצ'רקסיות.

קרא עוד »

הטבע והח'אבזה

יחס הצ'רקסים לסביבתם הטבעית היה של כבוד והערכה. על פי מסורת – הטבע מצד אחד, הוא הבריאה, הביטוי והמקדש החי של אלוהים. ומצד שני, הוא הראי של נאורותו של האדם שחי בו.

קרא עוד »

ברכות צ'רקסיות – חלק V

מה אמרו הצ'רקסים למי שיושב ליד השולחן? מה איחלו המוכר והקונה אחד לשני ואילו תודות נאמרו כלפי מי שתרם תרומה? על כל אלו ועוד בפוסט החמישי שלנו על ברכות צ'רקסיות

קרא עוד »

ההתיישבות הצ'רקסית

הצ'רקסים חיו באלפי כפרים קטנים על גדות הנהרות הרבים בצ'רקסיה. בפוסט של היום נלמד על היחידות הפוליטיות שהרכיבו אותם

קרא עוד »

ברכות צ'רקסיות – חלק IV

ברכות של "ברוך הבא", "שלום", "תודה", "להתראות" ו"בהצלחה" הן ברכות נפוצות בכל שפות העולם. בשפה הצ'רקסית הם פורסות עולם ומלואו.

קרא עוד »

השבטים השיוויוניים

בחלק המערבי של צ'רקסיה, ישבו שלושה שבטים שיוויוניים שאוכלוסייתם מנתה את רוב התושבים של צפון מערב הקווקז. היום נציג את המבנה החברתי שלהם ואת התהפוכות שהוא עבר במאה ה-19.

קרא עוד »

על אצילים ואיכרים

בדומה להרבה היררכיות פיאודליות בהיסטוריה האנושית, גם הפיאודליזם הצ'רקסי התחלק באופן גס בין מעמד האצולה ומעמד האיכרים. יחד עם זאת, יחסי הגומלין בין המעמדות הללו הושתתו על כבוד הדדי ולא על ניצול ציני.

קרא עוד »

המבנה החברתי של הצ'רקסים בקווקז

בפוסטים הבאים ננסה להסביר בקצרה על המבנה החברתי של הצ'רקסים בקווקז ועל האופן שבו המעמדות החברתיים שלהם התחלקו, וגם קצת על כמה מהמוסדות החברתיים והמשפטיים שהיו להם.

קרא עוד »

ברכות צ'רקסיות – חלק II

נושא הברכות בתרבות הצ'רקסית מכיל עולם ומלואו והוא מסתעף לתתי נושאים רבים מאוד. הפוסט השני בסדרה עוסק בברכת ברוך הבא ובאיחולים לאנשים בעבודתם

קרא עוד »

לאשין – לוחמת ללא מורא

סיפורה של הלוחמת לאשין הוא אחד הנפוצים בפולקלור הצ'רקסי. הוא מופיע כאשר הצ'רקסים מתמודדים עם אויבים עדיפים עליהם בכוחם.

קרא עוד »

ברכות צ'רקסיות

ברכות ואיחולים «Адыгэ ФIэхъусхэр/ШIуфэсхэр» מהוות עולם ומלואו בתרבות הצ'רקסית. זהו הפוסט הראשון בסדרה.

קרא עוד »

על דולמנים וגמדים

תרבות הדולמנים, נולדה למעשה ביחד וכהמשך לתרבות מאייקופ. בזכות שרידיה הרבים אנחנו יכולים להבין מעט טוב יותר את ההיסטוריה העתיקה של אזור הקווקז.

קרא עוד »

סוגי אורחים

אורח בצ'רקסית הוא 'אדם חדש'. הצ'רקסים הבחינו לאורך ההיסטוריה ביותר מ-15 סוגי אורחים שונים שכל אחד מהם קיבל שירות ויחס מותאם.

קרא עוד »

קרב הנסיכים

היום אנחנו עם סיפור על קרב מלפני אלף שנים שהשתמר בזכות האיכויות ההיסטוריות והספרותיות שלו. קרב הנסיכים של רידאד ומסטיסלב.

קרא עוד »

העושר הלשוני בקווקז

עד כמה מגוון העושר הלשוני בקווקז? איך קוראים לשפה שהיהודים הקווקזים מדברים? ולמה לא נכון לקרוא לה "קווקזית".

קרא עוד »

שארלוט אייסה

מדמוזל אייסה היא בת אצילים צ'רקסית אשר נחטפה מצ'רקסיה מולדתה וזכתה לימים לפרסום בצרפת.

קרא עוד »

הצ'רקסית / אוסקר ווילד

יופיה האגדי של האישה הצ'רקסית היה כבר לשם דבר במאה ה-19 במערב. אין זה פלא אם כן שמשוררים וסופרים רבים כתבו עליו, ביניהם גם אוסקר ווילד.

קרא עוד »

על מוות, אבלות וזכרון

הצ'רקסים תמיד האמינו בנצחיות הנפש ובקונספט של "חיים לאחר המוות". אבל מנהגי הקבורה, האבלות והזיכרון שהיו להם הושפעו מהאמונות הדתיות שהתחלפו עם השנים.

קרא עוד »

קרב האצילים

היום, ה-10 באוקטובר 2020, אנחנו מציינים 241 שנים לקרב האצילים. קרב שחתם את אחד מהפרקים הקשים ביותר של ההיסטוריה הצ'רקסית, מלחמה עקובה מדם שארכה שבעה חודשים. תוצאות קרב האצילים גזרו למעשה את דינה של ההתנגדות הצ'רקסים לאימפריה הרוסית בחזית המזרחית של המלחמה הרוסית-צ'רקסית.

קרא עוד »

צ'רקסיה: חקר צליליה של ארץ עתיקה

דיוקן מרתק של צ'רקסיה על נופיה ושיריה שהופק על ידי וינסנט מון. הסרט חוקר את היקום המוזיקלי האזוטרי והאקזוטי של הצ'רקסים וסוחף את הצופה לחוויה יוצאת דופן.

קרא עוד »

ערב משמר חולים

מכיוון שהאמינו בכוח הריפוי של המוזיקה, הצ'רקסים היו יושבים סביב מיטת החולה במנהג שנקרא צ'אפש ומנעימים את זמנו בשירה, משחקים וריקודים.

קרא עוד »

הצ'רקסי שעל בניין ג'פרסון

אחד מהמאפיינים החיצוניים הבולטים ביותר של בניין ספריית הקונגרס (הספריה הגדולה בעולם) – הוא שלושים ושלוש "הראשים האתנולוגיים" המקיפים אותו. אחד מהם הוא "הראש הצ'רקסי"

קרא עוד »

יום הלבוש הצ'רקסי

הצ'רקסים הפכו בעל כורחם לעם לוחם כתוצאה מניסיונות של אימפריות שונות להשתלט על מולדתם. לכן אין זה מפתיע שלבושו של הגבר הצ'רקסי הוא מדי קרב. ולבוש האישה הוא לבוש מכובד ומפואר כשל נסיכה, והוא מתוחכם, עדין וקלאסי כפי שמצופה מהאישה הצ'רקסית להיות.

קרא עוד »

תרבות מאיקופ

תרבות מאייקופ על פי מרבית החוקרים היא התרבות שממנה יצאה משפחת השפות הצפון-מערב קווקזיות וממנה התפתח העם הצ'רקסי.

קרא עוד »

"אמא שלו צ'רקסית"

בדיחה ידועה אצל צ'רקסים היא לומר על אדם מפורסם או אדם שהגיע לגדולות – "אמא שלו צ'רקסית" «Ащ янэ адыг» אבל לפעמים, לבדיחה הזאת יש שורשים אמיתיים.

קרא עוד »

הסכם אדירנה

הסכם אדירנה משנת 1828 בין האימפריות הרוסית והעות'מאנית. היה כביכול הבסיס ה"חוקי" של הרוסים לתוקפנות הגלויה שלהם כלפי הצ'רקסים ואדמותיהם.

קרא עוד »

שפת הציד

שפת הציד היא אחת משפות הסתרים הצ'רקסיות. מדובר בשפה אשר מורכבת מאוצר מילים ייחודי והיא מובנת רק על ידי הציידים. במובנים בלשניים, זאת לא הייתה בדיוק שפה שונה אלא שפה שהדקדוק בה זהה לשפת המקור, אבל אוצר המילים שלה מורכב ממילים מומצאות או מעיוות של מילים קיימות.

קרא עוד »

אדיגה ח'אבזה

האַדִּיגֵה חַ'אבְּזֵה «Адыгэ хабзэ» הוא הקוד המנחה של כל הפעולות הלא דתיות בכל תחומי חייהם של הצ'רקסים מלידתם ועד מותם. לפני קצת יותר משנה פרסמתי

קרא עוד »

שפות סתרים

לאורך הדורות, המציאו הצ'רקסים שפות סודיות ומסתוריות לשם יצירת ריחוק מעמדי או קבוצתי, וכן 'על מנת לרמות' את חיות הבר בנוגע לכוונותיהם האמיתיות של הציידים. שפות אלו אם כן, לא כוונו כלפי דוברים שאינם צ'רקסים אלא נועדו לשרת מטרות פנימיות.

קרא עוד »

הדרבי הצ'רקסי של קברדה

הדרבי הצ'רקסי הוא מרוץ רכיבה על סוסים לאורך 1000 קילומטרים במשך 10 ימים. מדובר במבחן יוצא דופן גם לסוס הצ'רקסי וגם לרוכבו.

קרא עוד »

ניקיון אצל הצ'רקסים

אחד הדבר הבולטים שהזרים שמבקרים את הצ'רקסים שמים אליו לב הוא התשוקה של האחרונים לניקיון אישי, ניקיון בתיהם ולאסתטיקה ברשות הציבור.

קרא עוד »

סיפורי הנארתים

אפוס הנארתים «Нартхэр, Адыгэ Эпос», הוא ללא ספק את אחד המרכיבים החיוניים ביותר בתרבות הצ'רקסית. הסיפורים הרבים שבו, עיצבו את תפיסת עולמם של הצ'רקסית במשך מאות ואף אלפי שנים.

קרא עוד »

איך אנחנו יודעים על הצ'רקסים?

אדם שבא לספר על ההיסטוריה והתרבות של עם מסוים, חייב להכיר את לידתו והתפתחותו במידה כזאת שגם אם הוא נתקל בשאלה מסוימת שהוא לא מכיר, הוא יודע היכן לחפש את התשובה.

קרא עוד »

ערך החיים

ערך החיים בתרבות הצ'רקסית, לא עומד בפני עצמו. הוא תמיד קשור בערך נוסף.

קרא עוד »

על חינוך ולמידה

פתגמים היו אחד האמצעים החשובים ביותר של הפדגוגיה האתנית הצ'רקסית. אז זה רק ראוי שקטגוריה שלמה מהם, עסקה באופן ספציפי בתורת החינוך עצמה ובדרכים להשגתה.

קרא עוד »

משל רוח הצפון והשמש

משל רוח הצפון משמש ככלי חשוב לבלשנים והוא מפורסם בזכות השימוש בו לתיאורים פונטיים של שפות וכהמחשה לשפה מדוברת.

קרא עוד »

יבלאר'

הברכה הנפוצה ביותר בשפה הצ'רקסית היא יֵבְּלָארְ! – «!Еблагъэ». זוהי בעצם המקבילה הצ'רקסית לביטוי "ברוך הבא" או "ברוכה הבאה" (בצ'רקסית אין זכר ונקבה).

קרא עוד »