ברכות צ'רקסיות

ברכות ואיחולים «Адыгэ ФIэхъусхэр/ШIуфэсхэр» מהוות עולם ומלואו בתרבות הצ'רקסית. זהו הפוסט הראשון בסדרה.
ברכות ואיחולים

כשקניתי את הרכב הראשון שלי, זאת הייתה הפעם הראשונה ששמעתי מאימי את הברכה הצ'רקסית: 'שאלוהים יאפשר לך להחליף זאת במשהו טוב יותר' «תְּחָם נָאח דֵרֻ'וגֵה זֵבְּלֵוֵירֵ'חֻוז' ; Тхам нахь дэгъогэ зэблэуегъэхъужь». בהתחלה אמרתי תודה, אבל כאשר שמעתי את הברכה הזאת ממספר אנשים מבוגרים, התחלתי לחשוש שיש משהו לא בסדר ברכב החדש שלי…

מהר מאוד הבנתי שמוקד הברכה הוא לא ברכוש שיש לי עכשיו – טוב ככל שלא יהיה – אלא ברכוש שמאחלים שיהיה לי. ולאחר מכן נוכחתי לדעת, שזה הבסיס של הרבה מהברכות הצ'רקסיות – הן לא מתרכזות בהווה, אלא בעתיד טוב יותר.

תחילתו של כל מעשה

נושא הברכות בתרבות הצ'רקסית מכיל עולם ומלואו והוא מסתעף לתתי נושאים רבים מאוד. למרבה הצער, מכיוון שאנחנו כבר לא חיים את הברכות הללו ביום-יום, קשה לנו לזכור אותן ועלינו ללמוד אותן מתוך ספרים. אך יש כאלו שגם מהספרים לא לומדים, והם לאט לאט הופכים להיות מרוחקים וחסרי רגש לסביבה שלהם. מכיוון שברכות, לא היו רק החלפה של מילים יפות, אלא הן נועדו להקל על קיום יחסים חברתיים וטיפוח יחסי עבודה וכבוד בקהילה. ונוסף לתפקיד המשמעותי של הברכות לחיזוק הסולידריות החברתית בין הצ'רקסים, הן גם אימנו אותם להיות בעלי תשומת לב גבוהה לזולת ולסביבה.

מסיבה זו אומרים הצ'רקסים – 'הברכה היא תחילתה של כל מעשה' «אוֹפְמֵא אָפֵּר שֻ῀ופֵס ; Iофмэ апэр шӏуфэс», ולכן זה נחשב לגסות-רוח גדולה לא לברך מישהו שפוגשים; כמו כן הם אומרים: 'נצור את לשונך ויפה את פיך' «וִוי בְּזֵה רֵ'פִּית, וִויזֵ'ה רֵ'דָאח ; Уи бзэ гъэпыт, уи жьэ гъэдах»; ו- 'מילת ברכה אף פעם לא מיותרת' «שֻ῀ופֵס לֵיי חורֵפּ ; шӏуфэсэр лые хъурэп».

צ'רקסי עומד על סוסו ומברך לשלום

"איך אומרים 'שלום' בצ'רקסים?"

אבל כשישראלים שואלים אותי "איך אומרים 'שלום' בצ'רקסית" – או מילה אחרת לצורך העניין – אני תמיד עונה 'תלוי בהֶקְשֵׁר'. והתשובה הזאת לא מספקת את השואלים כי הם רוצים תשובה במילה אחת. אבל זה לא תמיד עובד כמו שהם מצפים, כי זה לא מספיק ליצוק את התוכן התרבותי שלנו בתוך שפה אחרת, מבלי להבין את התרבות של אותה השפה. בתרבות הצ'רקסית, להֶקְשֵׁר ולמצב, יש חשיבות מאוד גדולה, וזה בא לידי ביטוי גם בהרבה מהברכות הצ'רקסית. וכך למעשה, יש לנו יותר ממאה דרכים לברך מישהו לשלום.

בואו נבחן את המילה 'שלום' בעברית. אפשר להתייחס אליה כאל מצב הופכי למלחמה או כאל מצב מלא ביטחון. אפשר לברך איתה את הבא, או את ההולך. אפשר לברך באמצעותה את מי שנח או את מי שעוסק בעבודתו במרץ. אפשר לאחל אותה לצעיר או למבוגר. ואפשר לומר אותה לנשים וילדים.

בשפה הצ'רקסית לעומת זאת, לכל אחד מה'מצבים' הללו יש ברכה מיוחדת והרבה פעמים גם לה, יש לא מעט הסתעפויות. למצב של שלום או חוסר מלחמה אנחנו קוראים בצ'רקסית מָאמִיר או זֵוֵונְצָ'אר' בהתאמה. אבל ברכת השלום שהיו מאחלים לרועה הייתה שונה מהברכה שהופנתה לעובד האדמה. וברכת השלום שאיחלו לבעל המלאכה הייתה שונה מהברכה שאיחלו לצייד ואסור היה להתבלבל ביניהן. יחד עם זאת, לפני שאנחנו נכנסים לדקויות של מגוון הברכות, כדאי קודם להסביר ביטוי אחד שמופיע בהרבה מהברכות הצ'רקסית, וזהו הביטוי אַפְּשִי.

אַפְּשִי

המילה אַפְּשִי תמיד באה בצירוף למילת ברכה מסוימת, והיא אף פעם לא עומדת בזכות עצמה באף אחד מהניבים בשפה הצ'רקסית. האטימולוגיה שלה עמומה אבל ניתן להניח שהיא שואבת את כוחה ממספר מקורות. אם נפרק ממנה את התחילית א', ניתן לראות שיש לה שורש משותף עם מספר מילים כמו: פְּשִי (נסיך), וֻושִין (לומר דברי תוכחה) גֻואשֵה (נסיכה או גברת), ו- אַוְוש (קדוש) – שם שבאמצעותו כינו הצ'רקסים את ישו בתקופה הנוצרית שלהם. לכן, המילה אַפְּשִי במקורה, כנראה מסמלת משהו קדוש, נַעֲלֶה ומכובד, עם קשר לתכונות כמו: טוב, בר-מזל, שמח וכו'. אם הייתם שואלים אותי לגבי מקבילה בשפה העברית אז הייתי אומר שפירושה הוא: 'מכובדי' או 'אדוני'. דיי דומה לביטוי 'My lord', באנגלית.

חוב שיש להשיב

דבר נוסף שחשוב לזכור הוא שעל פי הצ'רקסים, ברכה שנמסרה ולא קיבלה מענה, נותרת כחוב! מסיבה זו, אם אדם מסר למישהו את ברכתו עבור אדם אחר, העברת הברכה הזאת לנמען הייתה חשובה מכל דבר שיש לו לעשות, וכמאמר הפתגם, 'אין אדמה רבה מידי או דרכים רבות מידי' לחצות אותן, על מנת להעביר אותה בבטחה. ברגע שאיש או אישה קיבלו את מסר הברכה, היה עליהם לקום לכבוד המברך ולהשיב לשליח כאילו הוא היה המברך בעצמו. למרבה הצער, המנהג הזה כבר נעלם בקהילה שלנו, אבל אני עוד זכיתי לראות אותו פעמים בודדות במו עיני.

העובדה שברכה שנמסרה ולא קיבלה מענה, נותרת כחוב, באה לידי ביטוי גם בנוהג העתיק – לא להפנות ברכות ולא לשלוח איחולים כלפי אנשים מבוגרים. שכן אם חלילה ימותו לפני שהספיקו להשיב לברכה, היא תישאר כחוב בעבורם. במקום זאת, את הזקנים והזקנות, יש לשאול לשלומם, בריאותם ועיסוקם. וכן לשאול אם אפשר לעזור להם בכל דבר כלשהו. ובכל מקרה, מומלץ לחכות שהם יברכו ראשונים.

בפוסט הבא על ברכות, אפרט מהמגוון הקיים ואתן לכם דוגמאות למספר ברכות שונות…

אהבתם את התוכן?! שתפו אותו

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

יום המחול הבינלאומי

יום המחול הבינלאומי מצוין מידי שנה ב-29 באפריל. מחול הוא חלק בלתי נפרד מתרבות הצ'רקסים, וגם הם מציינים יום זה בהופעות פומביות של להקות המחול שלהם בקווקז ובפזורה.

קרא עוד »

יום הדגל הצ'רקסי

יום הדגל הצ'רקסי הוא יום אשר נחגג מידי שנה ב-25 בחודש אפריל. צ'רקסים מכל העולם נזכרים ביום הנפתו ההיסטורי ובאיחוד כל השבטים השונים תחתיו. דגל זה, משמש עד היום כסמל הלאומי היחיד בעבור כל הצ'רקסים הפזורים ביותר מחמישים מדינות בעולם.

קרא עוד »

אפריל

החודש השני בלוח השנה הצ'רקסי היה מתחיל ב-22 באפריל ושמו היה כשם תופעת הטבע הנפוצה בו – "חודש המלטת הכבשים".

קרא עוד »

על קולוניאליזם ודמוגרפיה

הסיפור של הצ'רקסים בקווקז הוא במידה רבה סיפור של עם שהפך למיעוט בתוך בארצו. תוך מאתיים שנה, מספריהם צנחו מאוכלוסייה של מיליונים לאוכלוסייה של עיירה

קרא עוד »

ראש השנה הצ'רקסי

ראש השנה הצ'רקסי נחגג ביום השיוויון האביבי ב-21 בחודש מרץ. זהו יום המסמל את בוא האביב. את ראש השנה, הצ'רקסים היו חוגגים במשך שלושה ימים באמצעות פולחן, ריקודים וביקורי קרובים וחברים.

קרא עוד »

יום השפה הצ'רקסית

היום ה-14 במרץ 2021, מציינים מיליוני הצ'רקסים המפוזרים בכל קצוות תבל את "יום השפה הצ'רקסית". אחד מעמודי התווך של כל חברה באשר היא השפה שבה

קרא עוד »

אחוות לוחמים

אחוות לוחמים, או בשמה הצ'רקסי «לֵ῀אוּז'», הייתה קבוצה של אנשים אשר התגבשה לא על בסיס משפחתי ולא על בסיס אזור גיאוגרפי אלא על בסיס של שבועה.

קרא עוד »

הר האלברוס

הר האלברוס❓ אֻושְחֵۧמָאף‼️
לא הרבה יודעים, אבל ההר הגבוה ביותר ביבשת אירופה נמצא במולדת של הצ'רקסים בקווקז.

קרא עוד »